Rietdekkers-, Bos- en Boomverzorgingsbedrijf Brummelman in Harfsen
Traditioneel of modern
rieten dak

Dakconstructies van rieten daken

Bij een rieten dak heeft u de keuze uit twee soorten dakconstructies: een traditioneel open dak of een gesloten dak. Tegenwoordig kiezen mensen steeds meer voor een gesloten constructie, omdat dit een veiligere en beter geïsoleerde oplossing is. Heeft uw dak een open constructie? Rietdekkersbedrijf Brummelman bouwt rieten daken om van een open naar een gesloten constructie.

De traditionele open constructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Omdat het rietpakket zelf niet voldoende is als isolerende laag, moet er altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Om aan de bepaling van de RC-waarde (2,5) uit het bouwbesluit (art.71) te kunnen voldoen, moet een dergelijke constructie altijd onder het rietpakket tochtdicht worden afgewerkt.

Dit type dak is moeilijk tochtdicht te krijgen. Er is geen "harde" scheiding tussen binnen en buiten. Bij brand in het rietpakket zal het vuur zich in enkele minuten door het rietpakket heen eten. Er wordt lucht, en dus zuurstof, aangezogen door het riet. Daardoor is dit vuur zeer moeilijk te blussen.

Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfortabel (tocht) en meer stof met zich meebrengt, gaat de voorkeur van rietdekkers en opdrachtgevers in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie.

Indien een hogere isolatiewaarde verlangd wordt, kan het traditionele dak voorzien worden van aanvullende isolatie in de vorm van een onderliggend sandwichpaneel met verhoogde tengel. Ook kan er naderhand van binnenuit worden geïsoleerd.

Indien van binnenuit wordt geïsoleerd moet er altijd een tochtdichte dampremmende laag aan de binnenzijde worden geplaatst. Als dit niet wordt gedaan bestaat er een grote kans op inwendige condensatie. Daardoor vergaat het rietpakket sneller.

Rietdekkers-, Bos- en Boomverzorgingsbedrijf Brummelman in Harfsen

De gesloten constructie

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd.

Het plaatmateriaal (van 19 mm dikte in verband met de schroeflengte) kan onder meer bestaan uit:

  • Multiplex
  • OSB-plaat
  • Spaanplaat V131 verlijmd
  • Underlayment

Wanneer de spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt daalt de isolerende waarde van het rietpakket. Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook veel lagere tarieven voor de opstalverzekering.

Een dergelijk dak heeft een Rc-waarde van 2,65 en voldoet daarmee aan de norm van het Bouwbesluit.

Al voor het aanbrengen van de rietlaag (de spreilaag vervalt) is de kap "dicht". Van de binnenzijde is goed te zien dat de kap gelijk "betimmerd" is.

Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd, dan kan het plaatmateriaal vervangen worden door een sandwich schroefpaneel of kan er van binnenuit aanvullend worden geïsoleerd.

Rietdekkers-, Bos- en Boomverzorgingsbedrijf Brummelman in Harfsen
Dakrenovatie?

Heeft u een rieten dak met open constructie, maar wilt u liever een warmere en veiligere constructie? Rietdekkersbedrijf Brummelman bouwt rieten daken met een open constructie om naar een gesloten constructie. Vraag nu een vrijblijvende inspectie en offerte aan.

Offerte aanvragen